Skip to content

Reč o Londonu

September 4, 2013

Obišao sam veći broj zemalja kontinentalne Evrope i nakon toga, jedino sa čime mogu da uporedim London jeste Berlin. To za mene nisu gradovi nego svetovi. Ipak, emocija prema Londonu je bila snažnija nego pre obilaska Berlina, a postala još veća nakon boravka u njemu. Nije samo do toga što nemački, za razliku od engleskog, ne govorim, pa sam na ulicama Londona mogao da se saživim sa svakom konverzacijom, biznis dogovorom, raskidom ili svađom. Uticaj engleske kulture na mene (posebno moderne) je nešto što sam potcenio pre nego što sam otišao u London. Jedan od delova grada koji odzvanjaju duhom Londona je Soho – centralni kraj koji je kroz svoju istoriju prošao kroz periode oaze francuskih imigranata, pa problematičnog i polukriminalnog, pa umetničkog predela u čijim ciglama je danas urezana svaka od faza. Taj kraj je leglo engleske umetnosti od šezdesetih godina prošlog veka pa nadalje, u čijim su klubovima svoj put do trona počinjali bogovi muzike kao što su Bouvi, Hendriks, ili Rolingstonsi, a kasnije i bendovi novog talasa – The Clash, The Police, Joy division, The Cure…

batemans

Bateman’s buildings, Soho

London je metropola u kojoj svako može da pronađe sebe. Za mlade je to grotlo alternativne kulture, a njen glavni generator je Camden Town, kraj koji podseća na kompresovani Amsterdam. Sve subkulture koje mogu da se izguglaju već su prisutne tamo, nove se istovremeno rađaju, dok se one prevaziđene gase. Dok je u većini krajeva Londona radno vreme klubova pod striktnim režimom radnim danima, Camden ne spava. Noću je relativno bogat klupski život, a dan je rezervisan za trgovinu. Skoro svime.

Boravak u ovim krajevima nije obično iskustvo, to je pre bio povratak u rodne četvrti u kojima zapravo nisam nikada bio. Iskustvo koje liči na san, a koje dodatno pospešuju boje vintage prodavnica, mirisi gastronomskog miksa kultura, ambijenti pabova, a najviše obični prolaznici. Neprilagođeni, beskućnici, uspešni poslovni ljudi, istetovirani i pirsingovani, sredovečni pankeri i maloletni hipsteri, ljudi koji su sve, samo ne neuobičajeni. Ne za London.

IMG_20130728_171323

Lični utisak može da varira. Ono što u njemu ne može da varira je sistem – gradski prevoz je skup ali funkcioniše savršeno. London ima četiri vrste javnog prevoza – Tube (metro), Overground (nadzemna železnica), DLR (autonomni šinski sistem bez vozača) i čuvene dabldekere. Ogroman grad je premrežen i svaki kraj je lako dostupan čak i čoveku koji ne razume engleski. Loša strana uređenog grada je zloglasni orvelovski sistem nadzora – CCTV. Neuporediva sa ostalim gradovima je količina sadržaja koju London nudi. Preduzetnički duh i poštovanje privatne svojine su izuzetno razvijeni među Britancima i potrebe turista lokalni preduzetnici (ali i grad) precizno prepoznaju i nude prave proizvode. To je tako od šoping ulica do Portobela – pijace antikviteta u Kensingtonu. Zakržljala turistička ponuda i kontrolišuća gradska uprava Beograda bi mogle mnogo da nauče iz privrednog života Londona. Ma koliko da je velika, ambiciozna prestonica mora da se postavi prema privredi sa poštovanjem prema njenom radu, a prema turistima tako da iz nje odu sa potrebom da se u nju vrate.

Saundtrek za ovaj tekst je ličan, Placebo – „Pierrot the clown“. Ono što ne može da varira je da ni taj bend ne bi bio tako dobar da se nisu pronašli u južnom Kensingtonu i muzički odrasli, takođe, u Londonu. Prethodni pasusi su kaleidoskopski momenat, isečak iz sećanja sveden na razuman broj reči. Više od mesec dana posle puta, nisam sposoban da svedem kompletan utisak o tom gradu. To verovatno znači da nikada neću ni biti. To takođe znači da tamo treba da se ide. Ponovo ili prvi put, svejedno je.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: