Skip to content

Reč o “Paradi” i ljudskoj prirodi

November 2, 2011

Kada je o kinematografiji reč, smatram sebe laikom. Ne gledam često filmove, u bioskope idem tek ponekad (obično me nerviraju komentari i nivo duhovitosti publlike), a ne znam ni da ih stručno tumačim. Društveno angažovani filmovi su izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Meni se “Parada” svidela, film je opravdao očekivanja iz trejlera.  Poredeći ga sa “Šišanjem”, može se reći da je kompletniji i uspeliji (a i skuplji). Dinamika “Parade” je realnija, a suština filma višeslojna. Punchpoint ovog filma, po mom mišljenju, nije samo problematika punog ostvarenja građanskih sloboda i prava u Beogradu kroz nemogućnost organizovanja Parade kao mirnog skupa. Poenta je i izvodljivost transformacije vrednosnog sistema individue. Limun (Kojo), ratni profiter i mafijaš, sa svojim ratnim (“ne”)prijateljima profiterima prolazi kroz očovečavanje tako što upoznaje gej ljude, živi njihove probleme i na individualnom nivou razbija svoje predrasude o njima.

Ne verujem u nepromenljive, zakucane stavove ili vrednosti, kao što ne verujem u “ono pusto tursko u nama”, pijane Ruse i glupe Amerikance ili “ono ratničko u nama”. To su kolektivističke gluposti koje, pored toga što mogu biti opasne, jednostavno ne stoje. Mogu da pristanem, doduše, na univerzalnost promenljivosti ljudske prirode. Verujem u razlike i verujem da čovek može postati bolji ako to želi ili ako mu je to u  interesu. Takav stav ne zahteva moralnu toleranciju onog lošeg u čoveku, predrasuda, diskriminacije (a svaka je negativna), mržnje, nasilja, ali ni sistemsko sankcionisanje bilo čega što bilo ko misli ili radi, dok to ne ide preko granice tuđe slobode. Poruka je o promeni (svesna ili ne) jaka uprkos tome što je posredna.

Preporučujem pretresanje svojih stavova, zdravo  je. Preporučujem istovremeno i “Paradu”, čitajte ga i ispod dragojevićevske kore sačinjene od slojeva komedije i drame. I ako vam se ne svidi, ne postoji način da bude lošiji od nastavaka “Anđela”.  🙂

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: