Skip to content

Reč PREOKRET

October 25, 2011

Ova reč dominira naslovnim stranama ovih dana, uz reč “barikade”. Ovih dana, zahuktava se kampanja i ja se tome radujem zbog toga što će ona otvoriti priliku da po prvi put od ponovnog uspostavljanja višestranačja Srbija ne mora da bira između antonima – komunizam Vs rojalizam, birokrate Vs revolucionari, demokratija Vs socijal-nacionalizam, Kosovo Vs Evropa.

Danas na sceni dominiraju dve partije, sa identičnim politikama statusa quo, između kojih je jedina razlika to što DS troši pare, a SNS pare sanja. To nije izbor. U nekoliko prethodnih nezavisnih istraživanja, LDP je treća partija po snazi i to je rezultat nekoliko determinanti.

Prvo, apsolutno ništa se suštinski nije promenilo u Srbiji u poslednje četiri godine DSove vlasti. Tačno je, uhapsili su genocidaše, kao što je tačno da imamo najveću administraciju u Evropi. Tačno je da ćemo možda dobiti status kandidata kao što je tačno da je pitanje Kosova otvorenije nego što je bilo. Tačno je da Vuk Jeremić vodi štetočinsku diplomatiju, kao što je tačno da je sklonjen iz medija. Nijedna vlast iz statusa quo neće dobiti rast podrške.

Drugo, LDP je, po rečima više stručnjaka u Parlament uveo novi stepen političke kulture i rad po principu konstruktivne opozicije. Neki to mogu da smatraju štakom vlasti, ali lično sam zadovoljan podrškom regulativama za koje nesposobna i ucenjivačka vlast nije imala većinu. Setimo se, to su bili Zakon o informisanju, bez kojeg bi u pogubnom trenutku pala Vlada, zakon kojim se produžava važenje pasoša, a bez kojeg ne bi bilo ni “belog  Šengena”, reforma pravosuđa kojom su sklonjene Miloševićeve sudije i još nekoliko stvari. Da li su to bila najsrećnija rešenja – nisu. Da li je bolje što su podržana – jeste.

Treće, od stranke koja važi za antiprotivnog bukača, LDP je u medijima sazreo i dosegao nivo racionalnog kritičara kada je u pitanju Jeremićeva kvazidiplomatija nakon nekoliko poraza i fatallity-jem na rezoluciji koju smo podneli Gen. Skupštini OUN, odnosno konstruktivnog posrednika kada je umalo došlo do krvoprolića u Novom Pazaru zbog osvetničkog odnosa Beograda prema Zukorliću. Istovremeno, stavovi prema Kosovu nisu skliznuli u populizam i ostali su konzistentni, a isto važi i za stavove prema univerzalnim pravima pojedinca, za koje je danas zadužen Marko.

Četvrto, odlični su rezultati LDPa na lokalu. Dok je u Novom Bečeju Miša Vrebalov proglašen za drugog najboljeg gradonačelnika u Evropi, u Beogradu je sprečena koalicija Vučića i Koštunice na garežu prestonice, direktori javnih preduzeća se danas biraju konkursom, a završni račun je obavezna tema gradske skupštine na kraju fiskalne godine. Kancelarija za mlade je napravila bum o kome vredi napisati novi blog, zapušteni kulturni centri su sređeni bez ukradenog dinara (UK Vuk, KOC Čukarica, Parobrod, Božidarac..) i sa par zamerki na temu regulacije taksi prevoza i zabrane prodaje alkohola posle 22h (koja će ionako pasti na Ustavnom sudu), LDP je u glavnom gradu u ogromnom plusu, isključivo zahvaljujući radu. I to će se pokazati na izborima.

Preokret je dakle hajlajt početka kampanje, a za mene on znači bekstvo iz starog sistema vrednosti koje treba da iznese društvo onda kad se partije iz tog sektora sklone. Za mene je to rast ekonomije i standarda koje treba da iznesu privatne firme onda kada javna preduzeća uđu u privatizaciju a država se sa svojim regulativama povuče. Za mene je to generacijska solidarnost i totalna reforma penzionog sistema kroz privatizaciju PIO, totalna reforma školstva kroz oslobađanje tržišta školstva. Za mene je to put ka Evropi uz pametno promišljanje ispravnosti konkretnih briselskih regulativa, dakle “Ne zbog toga što idealizujemo Evropu, ne zbog toga što bi svoj život da damo komesarima u ruke, nego zbog toga što je to jedino sredstvo modernizacije u ovoj zemlji.

Meni Preokret zvuči ispravno. I moramo ga nadgledati. Pa neka zvoni i neka nam je sa srećom!

Nešto tako nestvarno sve je preokrenulo

Nešto nepredvidivo, tako potrebno

Nešto sasvim izvesno

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: